Αντισύλληψη

Αντισύλληψη

Σήμερα υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές μέθοδοι αντισύλληψης, που δίνουν τη δυνατότητα στο σύγχρονο ζευγάρι να απολαύσει την ερωτική του επιθυμία χωρίς το άγχος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση για την αντισύλληψη: Δεν προβάλλονται καθόλου τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα των διαφόρων μεθόδων, ενώ υπερμεγενθύνονται οι αντικειμενικά λίγες παρενέργειες που μπορεί να έχουν. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε έναν απαράδεκτα μεγάλο αριθμό ανεπιθύμητων κυήσεων που τελικώς καταλήγουν σε τεχνητή διακοπή (έκτρωση).

Ποιες επιλογές υπάρχουν για αντισύλληψη;

1. Επείγουσα αντισύλληψη (Το χάπι της επόμενης ημέρας)
2. Αντισυλληπτικά χάπια
3. Ανδρικό προφυλακτικό
4. Ενδομητρικό σπείραμα (σπιράλ) ή ΙUD
5. Κολπικό-τραχηλικό διάφραγμα

Σχετικά θέματα

Τεχνητή διακοπή της κύησης (έκτρωση)
(Η έκτρωση δεν προτείνεται ως μέθοδος αντισύλληψης, απλά αναφέρεται εδώ λόγω της σχετικότητας του θέματος)

Δύο πολύ συχνά ερωτήματα:

Αν υπολογίζω τις μέρες του κύκλου μου μπορώ με ασφάλεια να έρχομαι σε ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις;

Όχι. Είναι αρκετά επικίνδυνο να βασίζεσαι στους υπολογισμούς σου ειδικά αν δεν έχεις σταθερό κύκλο. Μπορεί να αποδειχθεί επιτυχημένη μέθοδος αντισύλληψης για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάποια φορά όμως θα γίνει λάθος και θα βρεθείς με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Θα πρέπει να ακολουθήσεις κάποια από τις μεθόδους που αναφέρονται.

Η διακοπτόμενη συνουσία δεν είναι αρκετή ως μέθοδος αντισύλληψης;

Όχι, διότι είναι επικίνδυνο τη στιγμή που ο σύντροφός σου κορυφώνει την απόλαυσή του να περιμένεις από αυτόν ότι θα σκεφθεί τις συνέπειες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Μπορεί να είναι πετυχημένη μέθοδος για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει λάθος και εσύ θα βρεθείς έγκυος.