Kαρκίνος του μαστού

Kαρκίνος του μαστού

Σε τι οφείλεται ο καρκίνος του μαστού;

Οφείλεται σε μεταλλάξεις του DNA κάποιου ή κάποιων από τα κύτταρα του μαστού, τα οποία στη συνέχεια αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και να δημιουργούν όγκο.

Τι προκαλεί αυτές τις «μεταλλάξεις»;

Δεν έχουν αποσαφηνισθεί ακόμα οι παράγοντες που προκαλούν μεταλλάξεις και καρκίνο στο μαστό. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα οιστρογόνα όταν αυξάνονται πολύ και παραμένουν αυξημένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ποιες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες μεγαλύτερες των 50 ετών. Ο καρκίνος μαστού εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες στις οποίες η περίοδος ξεκίνησε πολύ νωρίς στη ζωή τους, ή στις οποίες η περίοδος άργησε να σταματήσει. Αυτό ονομάζεται πρώιμη εμμηναρχή ή πρώιμη εμμηνόπαυση. Επιπλέον, εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες που δεν απέκτησαν παιδιά ή απέκτησαν το πρώτο παιδί μετά την ηλικία των 35 ετών. Επίσης, ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες που έχουν κάποιον πολύ κοντινό συγγενή με καρκίνο μαστού (μητέρα-αδερφή).

Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να είναι κληρονομικός;

Υπάρχουν και περιπτώσεις οικογενούς εμφάνισης του καρκίνου του μαστού που σημαίνει πολύ συχνή εμφάνιση σε πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας (γιαγιά, μητέρα, αδερφή). Σε αυτές τις περιπτώσεις η εμφάνιση του καρκίνου γίνεται συνήθως σε μικρή ηλικία και συνήθως και στους δύο μαστούς.
Έχουν ταυτοποιηθεί συγκεκριμένα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση καρκίνου σε αυτές τις γυναίκες και για ορισμένα από αυτά υπάρχουν ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις με τις οποίες μπορούμε να αποκαλύψουμε αν όντως μία γυναίκα ή η κόρη της φέρουν το γονίδιο. Με αυτήν την γνώση μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση σε γυναίκες που έχουν το γονίδιο αλλά δεν εμφάνισαν ακόμα καρκίνο.

Με ποιον τρόπο θα προστατευτώ από τον καρκίνο του μαστού;

Ο μοναδικός τρόπος για την προστασία από τον καρκίνο του μαστού είναι η αυτοεξέταση της γυναίκας, αλλά και η περιοδική μαστογραφία για τις ηλικίες μετά τα 40.