Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Μια φορά καισαρική, πάντα καισαρική;

Όταν έχει προηγηθεί τοκετός με καισαρική. πρέπει και το επόμενο παιδί να γεννηθεί πάλι με καισαρική.

Μύθος ή Αλήθεια;

Ο μπαμπάς παρών στον τοκετό. Τα υπέρ και τα κατά!

Ο τοκετός είναι η πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας, και θα θέλατε ο σύντροφός σας να βρίσκεται στο πλευρό σας. Ή μήπως όχι;

Τί είναι η δίκερως μήτρα;

Πόσο συχνή είναι και πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη, ή τον τοκετό;

Γιατί να σαραντήσει η λεχώνα;

Πολλές γυναίκες, ακόμη και σήμερα, συνεχίζουν να τηρούν την μακρά, μάλλον θρησκευτική παράδοση, να μην βγαίνει η λεχώνα γυναίκα και το νεογέννητο βρέφος έξω από το σπίτι, μετά το μαιευτήριο, για σαράντα ημέρες.
Πόσο θετική είναι αυτή η πρακτική για την σημερινή μητέρα, το βρέφος και τον θηλασμό;

Τι είναι η συχνομηνόρροια;

Είναι η διαταραχή του κύκλου της γυναίκας, που η έμμηνος ρύση (περίοδος), αντί να έρχεται περίπου κάθε μήνα, έρχεται πιο συχνά. Συνήθως οφείλεται σε ορμονική διαταραχή, χωρίς να αποκλείονται και άλλα αίτια.

Άλλες διαταραχές του κύκλου είναι η αραιομηνόρροια (κύκλος μεγαλύτερος από ένα μήνα), η μηνορραγία (πολύ αίμα στην περίοδο), η πολυμηνόρροια (η περίοδος κρατάει περισσότερες μέρες), η ολιγομηνόρροια (λιγότερες μέρες περίοδο) και η αμηνόρροια (καθόλου περίοδος).

Ποια είναι η διαφορά του AIDS από το  HPV; 

Δεν έχουν καμιά σχέση. Είναι δύο διαφορετικοί ιοί, που προκαλούν δύο διαφορετικές λοιμώξεις (ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού ο ιός HIV, του ΑΙDS και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο ιός HPV) και που κατά κανόνα μεταδίδονται σεξουαλικά. Μερικές φορές κατά την προφορά τους κατά γράμμα στην αγγλική ακούγονται σαν ίδιοι.

Τι είναι η κλιμακτήριος και τι η εμμηνόπαυση; 

Κλιμακτήριο ονομάζουμε την ηλικία της ώριμης γυναίκας λίγο πριν σταματήσει η περίοδός της, να μπεί δηλαδή  στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Είναι διεθνής όρος προερχόμενος από την ελληνική λέξη «κλίμα» και χαρακτηρίζεται από σειρά εκδηλώσεων της γυναίκας, όπως διατραχές περιόδου, εξάψεις και φουντώματα, πτώση της Libido κλπ.

Εμμηνόπαυση ονομάζουμε την ηλικία της γυναίκας, που η περίοδός της (έμμηνος ρύση), έχει πλέον σταματήσει. Κατά την εμμηνόπαυση δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν οι ωοθήκες, ως εκ τούτου δεν γίνεται ωοθυλακιορρηξία και δεν παράγονται γυναικείες ορμόνες.

Η μέτρηση της οστικής μάζας, για την οστεοπόρωση πρέπει να γίνεται στη Σπονδυλική Στήλη ή στην κεφαλή του μηριαίου (λεκάνη); 

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά στην οστική μέτρηση, όπου κι αν γίνει. Είναι πιο εύκολη η μέτρηση στους οσφυϊκούς σπονδύλους και δεν επηρεάζεται από τα συχνά κατάγματα στις μεγάλες ηλικίες της κεφαλής του μηριαίου οστού.

Πως βρίσκεται η Πιθανή Ημέρα του Τοκετού (ΠΗΤ) μιας εγκύου;

Η εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες, ή 10 σεληνιακούς μήνες (28 ημερών), ή 9 ημερολογιακούς μήνες, αρχίζοντας τη μέτρηση από την 1η ημέρα της τελευταίας  περιόδου.

Η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ) βρίσκεται αν στην Τελευταία Έμμηνο Ρύση(ΤΕΡ) προσθέσουμε 7 ημέρες και 9 μήνες.

Για παράδειγμα αν η πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου είναι 10 Ιουνίου, η ημέρα που ολοκληρώνεται η εγκυμοσύνη (Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού), είναι 10 + 7 ημ. = 17 + 9 μήνες = 17 Μαρτίου

Γιατί έχει σημασία η Ομάδα αίματος και το Rhesus της μητέρας στην εγκυμοσύνη; 

Κυρίως παίζει ρόλο αν η μητέρα δεν έχει στο αίμα της τον παράγοντα Rhesus (ουσία

που βρέθηκε για πρώτη φορά στους πιθήκους του γένους Rhesus Macacus), είναι δηλαδή Rhesus αρνητική.

Aν το έμβρυο που κυοφορεί είναι Rhesus θετικό, δηλαδή έχει την ουσία του Rhesus, και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τυου τοκετού περάσουν στο αίμα της ερυθρά αιμοσφαίρια του παιδιού, δηλαδή Rhesus θετικό αίμα, τότε ο οργανισμός της γυναίκας αναπτύσσει αντισώματα κατά των ξένων γιαυτήν Rhesus θετικών αιλοσφαιρίων.

Στην επόμενη εγκυμοσύνη και αν το έμβρυο είναι πάλι Rhesus θετικό, τότε οι αντι-Rhesus ουσίες που υπάρχουν στο αίμα της μητέρας, περνούν στο έμβρυο και αιμολύουν το αίμα του, μέχρι που το σκοτώνουν.

Γιαυτό στις γυναίκες που είναι Rhesus αρνητικές και γεννούν παιδί Rhesus θετικό, μέσα σε 72 ώρες από τη γέννηση, κάνουμε μια ειδική ένεση για να μην αναπτύξουν αντι-Rhesus αντισώματα.

Ποια είναι τα αίτια της αυξημένης τριχοφυίας στις γυναίκες και πως το αντιμετωπίζει;

Η παθολογική ανάπτυξη αυξημένης τριχοφυίας στο γυναικείο σώμα ταλαιπωρεί πολύ συχνά τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις έφηβες, τόσο από πλευράς αισθητικής όσο και λειτουργίας του οργανισμού της. Μερικές φορές συνδυάζεται και με ακμή. Οφείλεται στην ιδιαίτερη ευαισθησία αυτών των γυναικών στα ανδρογόνα που φυσιολογικά κυκλοφορούν στο σώμα τους, ή στην αυξημένη παραγωγή τους, όπως στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCO syndrome). Από πλευράς αντιμετώπισης του προβλήματος, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γυναικολόγο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις. Συνήθως χρειάζεται υπερηχογράφημα ωοθηκών και πλήρης ορμονικός έλεγχος της γυναίκας. Αν η ανάπτυξη της ανεπιθύμητης τριχοφυίας δεν οφείλεται σε αυξημένα ανδρογόνα, αλλά είναι αποτέλεσμα της ιδιοσυστασίας του οργανισμού της γυναίκας, αντιμετωπίζεται μέσα στα πλαίσια της αισθητικής δερματολογίας.  Αν όμως η αιτία είναι η υπερπαραγωγή ανδρογόνων, τότε παράλληλα με την προσπάθεια της αισθητικής αποκατάστασης, χορηγούνται ειδικά φάρμακα με αντιανδρογόνο δράση. Μερικές φορές το πρόβλημα μπορεί να χρειαστεί και τη συνεισφορά ενδοκρινολόγου.

Tι καθορίζει το φύλο του παιδιού;

Το φύλο του παιδιού, αν δηλαδή θα είναι αγόρι ή κορίτσι, καθορίζεται από τι είδος σπερματοζωαρίου θα είναι εκείνο που θα φτάσει πρώτο στη σάλπιγγα, μετά τη εξπερμάτωση και θα γονιμοποιήσει το ωάριο της γυναίκας.

Τα ανδρικά σπερματοζωάρια που  διακρίνονται σε «αρσενικά» και «θηλυκά» καθορίζουν το φύλο του παιδιού, ανάλογα με το αν περιέχουν θηλυκό (Χ) ή αρσενικό (Υ) χρωμόσωμα.  Τα ωάρια έχουν όλα όλα (Χ), δηλαδή θηλυκό  χρωμόσωμα  φύλου.

Έτσι ο συνδυασμός (Χ) χρωμοσώματος σπερματοζωαρίου και (Χ) χρωμοσώματος ωαρίου, θα δημιουργήσει κορίτσι, ενώ ο συνδυασμός (Χ) με (Υ) θα κάνει αγόρι. Από εκεί και μετά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα, οι διαδικασίες αρρενοποίησης και θυλεοποίησης καθορίζονται από το ποιο ζεύγος χρωμοσωμάτων υπάρχει.

Έτσι καταρρίφθηκε ο μύθος ότι από τη γυναίκα εξαρτάται ο καθορισμός του φύλου του παιδιού, αφού ο άνδρας είναι εκείνος που κάνει τη διαφορά.

Περιμένουμε και τις δικές σας ερωτήσεις.

Have your say